UDRUGA REGIONALNI ETNO CENTAR
etno ŠOKADIJA Osijek
Brojač posjeta
160878
Informacije:
 • Adresa:
  Šokačka 1, 31 000 Osijek
 • Kontakt tel.:
  031/ 505 - 801,098 / 167 30 75
 • Fax:
  031/ 208 - 282
TagList
Blog - travanj 2009
petak, travanj 24, 2009

    

           Izlagač na Slavonskom Sajmu 2009.

          Obiteljski obrt ČOLAKOVAC iz Gradišta
                 predstaviti će iz štrikerske radionice

               Špenzle i fusekle

   
Obiteljski obrt ČOLAKOVAC iz Gradišta je od Ministarstva kulture dobila priznanje kao nematerijalno kulturno dobro Republike Hrvatske, a konkurira i za UNESCO-ovu listu kulturne baštine. Na pragu su realizacije dobivanja markice ''Izvorno hrvatsko'' i ''Hrvatska kvaliteta''.
      
   Prošlo je vrijeme kada je špenzle ili reklja bila obvezan dio ruha i narodne nošnje u dijelu Šokadiji, koja je obuhvaćala Slavoniju i dio Srijema. Špenzle je zapravo ostatak vojne graničarske uniforme u slavonskim mjestima koja su bila pod Vojnom krajinom ili Granicom u vrijeme Austro-Ugarske Monarhije. Danas je, može se reći, imati špenzle postalo prestiž.

Zahvaljujući obitelji Čolakovac iz Gradišta kraj Županje štrikerski zanat izrade špenzli sačuvan je od zaborava, a oni su i jedini u Europi koji se time bave. Već kada je ovaj posao lagano postao prošlost, i kad se o njemu počelo pisati kao o izumrlom zanatu, Zvonko Čolakovac je došao na ideju da bi mogao početi izrađivati špenzle.Od obitelji pokojnog majstora Dietricha iz Đakova 1994.godine kupio je strojeve i počeo proizvodnju. U početku je bilo teško jer nije imao gotovo nikakvu literaturu o tome i morao je učiti iz vlastitog iskustva.Trebalo je dvije godine za prvi pravi proizvod, tako da su tek 1996.godine krenuli sa proizvodnjom. Ovaj posao nije nimalo lak, štoviše dugotrajan je i mukotrpan, a za izradu jedne špenzle potrebni su sati i sati rada. Prije izrade špenzla potrebno je proći i proces pripreme vune koja će se koristiti u proizvodnji.

Izvor: AGROGLAS - prilog kontinentalnog turizma broj 5, 2009.
        Stari zanati u novom ruhu, Tihana Eršek

  Bogata ponuda slavonske
       gastronomije i kulinarstva
- domaći slavonski kulin, kulenova seka
- kobasica, slavonska šunka, slanina
- švargl, krvavica, čvarci   - čobanac
      - fiš paprikaš
         - domaća sarma...

SLAVONSKA  GASTRONOMIJA

Među starim tradicionalnim jelima iz Slavonije najpoznatiji su proizvodi koji se poistovjećuju sa Slavonijom - kulin, šunka, švargl, slanina, čvarci, dok su mnoga jela davno zaboravljena poput cicvare s krompirom, krkljuš, sekeli-gulaš, ljeljini dukati, utvajski ražanj, bjeli žganci, hladetina ili lučevine, slavonska satrica... to su jela koja svojim egzotičnim nazivima prizivaju sjećanja na prošla vremena. Tradicijska jela svoj nastanak koji je bio uvjetovan određenim razdobljem u godini, uglavnom vjerskim običajima. Tako se jela dijele na ''bezmasna jela'', a u današnje vrijeme, koje za većinu znači izobilje u hrani prepoznaju se samo jela kao što su ; čobanac, guščji paprikaš, sarma, šaran u rašljama koji su postali zaštitni znak ili slavonski brand.

Stariji su Slavonci od gusaka i pataka pripremali razna jela, ali u doba žetve, kada bi se uzimali nadničari, pripremao bi se tradicionalni guščji paprikaš koji se, uz uvijek prisutne slavonske delicije poput kulina, šunke, kobasice, švargla i čvaraka koji su bili slavonski doručak, a našao bi se na stolu i za ručak.

Jela od ribe je dio života uz rijeke Savu, Dunav i Dravu naviknuo je slavonce, baranjce i srijemce na riječnu ribu i to najčešće šarana pa stoga ne čudi što recepte poput fiš-paprikaš ili šaran u rašljama.
DELICIJA : Domaći kruh s mašću, posut crvenom paprikom, odavno su mnogi zaboravili, a sada ga u slast pojedu


KALORIJE :  Tko bi ovome odolio - sarma i komad slanine, obrok za bogove, na slavonskom jelovniku više od 200 godina.....UŽICI ZA NEPCE : Tačci ili jastučići od tijesta punjeni pekmezom, orasima ili makom, također iz starih bakinih recepata...
etnocentar @ 22:13 |Komentiraj | Komentari: 2 | Prikaži komentare

                          

      Pod pokroviteljstvom grada Osijek udruga ,,Šokačka grana'' Osijek, organizira međunarodni okrugli stol ,,URBANI ŠOKCI 4'' koji će se održati 24.travnja 2009.god. u hotelu ZOO Osijek sa početkom u 16 sati.
etnocentar @ 02:06 |Komentiraj | Komentari: 0
četvrtak, travanj 23, 2009


Udruga ''BOGDANOVAČKA ETNO ŠKRINJICA'' iz Bogdanovaca poziva Vas na tradicijsko sađenje maja uoči 1.svibnja koje će se održati u Bogdanovcima, 30.travnja 2009.god. u 20.00 sati - Zgrada općine. U programu sudjeluju: MPS ''Poljari'' Šiškovci, KUD ''Matije Gubec'' Sotin, ŽPS ''Grofice'' Nuštar. Nakon službenog programa zabavljaju Vas SLAVONIA BAND iz Đakova.
etnocentar @ 23:40 |Komentiraj | Komentari: 0


Najavljujemo :


Već tradicionalno održava se
etno-turistička manifestacija

 3. SLAVONSKI SAJAM, Osijek 2009.


dana : 23.svibnja 2009.god.

              od 10,oo do 19,00 sati


prostor : Trg Svetog Trojstva TVRĐA


organizatori :

Udruga Regionalni etno centar Osijek i Turistička zajednica grada Osijek

pokrovitelj : Osječko-baranjska županija

   


-Slavonska tradicijska baština
 - smotra dječjeg folklora
  - narodni običaji
    - etno suveniri

      - stari zanati
         - proizvodi sela
            - glazbeno-folklorni program
               - promocija seoskog turizam
                  - gastronomija i kulinarstvo

Medijski  pokrovitelj :
     
etnocentar @ 00:00 |Komentiraj | Komentari: 0
petak, travanj 17, 2009

Izvezene đakovačke zlatare dar Svetom Ocu Ivanu Pavlu II.


U prigodi posjeta Svetog Oca pape Ivana Pavla II.  Đakovu 7. lipnja 2003.god. i njegova privatna posjeta Biskupskom dvoru i katedrali gradonačelnik Zoran Vinković u ime grada Đakova darovao je mušku i žensku narodnu nošnju, tradicionalne đakovačke zlatare.

Za njihovu izradbu, koja zahtijeva znanje, strpljivost i vrijeme, grad je preko Muzeja Đakovštine pozvao najpoznatije vezilje slavonskih narodnih nošnja iz Gorjana pokraj Đakova, Evicu i Katicu Bogdanović. Dvije vezilje zbog kratkoće vremena par đakovačkih zlatara radile su i po 15 sati na dan.

Kako smo nošnje izrađivale za Svetog Oca, vez na njima bijelim i žutim zlatom puno je bogatiji nego inače, kaže Evica Bogdanović, zadužena za vez na rupcu i pregači na ženskoj zlatari. "Iako je posao zahtijevan, velika nam je čast bila raditi nošnje za dar Svetom Ocu", kaže Katica Bogdanović, koja izrađuje rubine.

Dvjema najpoznatijim veziljama iz Gorjana to je najzahtjevnija narudžba do sada, ali, kako kažu, imaju iskustva jer do sada su izradile više nošnja, narodnog veza, zlatoveza, misnica i crkvenog ruha, pa i za posebne prigode.

Tako su Evica i Katica Bogdanović bile pozvane i za izradbu narodnih nošnja za Kolo lutaka Hrvatske bratske zajednice u Pitsburgu.

       
       

Goldstickerei in Slawonien TV-Kroatien

Gorjani, ein typisches, slawonisches Dorf. Gegen Abend, wenn die alltägliche Arbeit verrichtet ist, kommt Evica zu Katica. Seit Jahren schon sitzen sie gemeinsam am Stickrahmen und widmen sich der Goldstickerei. Goldfäden verbinden die Geschichte ihrer Heimat mit traditionellem Brauchtum.

           

Evica Bogdanovic:
"Die Handarbeit muss man vor allem lieben, weil man ansonsten nie Zeit dafür findet. Wenn man etwas gerne macht, dann opfert man auch gerne die gesamte Freizeit dafür."Katica Bogdanovic:
"So zum Beispiel dieses Stückchen: es scheinen zwei Stiche zu sein, in Wirklichkeit sind es aber 100."

Goldstickerei auch als Lehrfach

Bildunterschrift: Anstrengende und aufwendige Handarbeit

Gestickt wird in zwei Farben: Gelb- und Weißgold. Die übliche Vorgangsweise: Mit der Nadel werden die auf Papier aufgezeichneten Motive genäht. Auf diese Weise kommt die Pracht der goldenen Fäden am besten zum Ausdruck.

Bereits seit Jahren kann man die Fertigkeit der Goldstickerei auch an der Gewerbeschule "Antun Horvat" im benachbarten Dakovo als Wahlfach erlernen. Die Schülerinnen veranstalten jedes Jahr Ausstellungen und eine eigene Modeschau, die die Traditionen mit dem Fortschritt verbinden.

          
 Goldstickerei und das Ansehen einer Familie waren schon immer eng miteinander verbunden. Sowohl Damen- als auch Herrenfesttagstrachten wurden damit geschmückt. Zur Mädchentracht trägt man eine Haube. Man nennt sie "Ljelja" - was Königin bedeutet. So angezogen ist eine Frau wirklich eine Augenweide.

Goldstickerei als Ausdruck des Brauchtums

 

               
Grundidee der slawonischen Volksbräuche ist, nicht nur die Pracht der Goldstickerei zu zeigen, sondern auch ein vergnügliches Fest für die Jugend und für das gesamte Dorf zu veranstalten. Die Zeiten ändern sich, aber die "Ljelje" in Gorjani bleiben nach wie vor die Königinnen.

Goldstickerei war einst in Königshäusern, in Kirchen und in Adelspalästen üblich. Heutzutage ist dies nur noch auf dem Land der Fall. In Slawonien begann man mit der Goldstickerei in der Mitte des 19. Jahrhundert. Bis zum Zweiten Weltkrieg hat jedes Mädchen, wie es dies von seiner Großmutter gelernt hat, eine eigene Tracht gestickt.

Katica Bogdanovic:
"In meiner Straße, wo ich aufgewachsen bin, lebte eine alte Frau, die Goldstickerei fertigte. Sie hieß Marija Gregoric. Als ich jung war, ging ich auch oft zu ihr. Ich stand ewig hinter ihr und beobachtete, wie sie stickte. Dadurch habe ich es auch gelernt."

    

    


 

etnocentar @ 20:46 |Komentiraj | Komentari: 0
četvrtak, travanj 9, 2009

Župa Kraljice mučenika Vukovar i Udruga "Bogdanovačka etno škrinjica" Bogdanovci
organizirali su : 1.manifestacija tradicijskih korizmenih napjeva i običaja pod nazivom

"KORIZMA U BOGDANOVCI".

Koja se održala 03.travnja 2009. g. s početkom u 18:30h u crkvi Sv.Leopolda Bogdana Mandića u Bogdanovcima.

Nastupili su :  KUD "Lela i Vladimir Matanović" Antin, MPS "Poljari" Šiškovci, ŽPS "Lipovac" Lipovac,MPS iz Tordinci, mješoviti zbor iz Bogdanovci,
etnocentar @ 18:25 |Komentiraj | Komentari: 1 | Prikaži komentare
subota, travanj 4, 2009

Udruga Regionalni etno centar Osijek sudjelovala je 4.travnja 2009.god. na manifestaciji ,,Šarana jaja bojama grada'' i ,,Cvjetni Korzo'' u organizaciji Grada Osijek i Turističke zajednice grada Osijek.
Manifestacija se održava na glavnom osječkom Trgu A.Starčević,  već tradicionalno svake godine pred Cvjetnicu, na kojoj sudjeluju udruge građana, društva, nacionalne manjine i etničke skupine, gdje se predstavljaju šarane pisanice (jaja) i razni običaji vezani uz običaje blagdana Uskrsa. Posebno je vesela povorka djece nižih razreda Osnovnih škola koja sudjeluju u programu ,,Cvjetni Korzo''.Izložbeni štand udruge Etno centar OsijekRukotvorine narodnog veza sa prigodnim Uskrsnim motivimaČlanovi suradnici udruge Etno centra iz Čepinskih MartinacaUskrsne pisanice oslikane motivima slavonske narodne nošnjeGajdašica Anita članica suradnica Etno centra Osijek
etnocentar @ 17:34 |Komentiraj | Komentari: 1 | Prikaži komentare
Arhiva
« » tra 2009
 • p
 • u
 • s
 • č
 • p
 • s
 • n
 •  
 •  
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
 • 10
 • 11
 • 12
 • 13
 • 14
 • 15
 • 16
 • 17
 • 18
 • 19
 • 20
 • 21
 • 22
 • 23
 • 24
 • 25
 • 26
 • 27
 • 28
 • 29
 • 30
Index.hr
Nema zapisa.